Zo schep je orde in je foto’s #tips
Je neemt geen foto’s, je maakt ze…
Als je zoals mij bent, en in dit geval ben ik zeker niet uniek, dan heb je miljoenen foto’s op je harde schijf staan. Ik kan met alle eerlijkheid zeggen dat ik niet weet of dit een overdrijving is of een understatement. Want mijn kinderen hebben, zoals kinderen in het algemeen, geen stilzittend gat. Vooral niet als het op foto’s aankomt, dan is plots ALLES interessanter. Zodoende klikt mijn wijsvinger ook aardig wat af, in de hoop dat er toch tenminste één foto tussenzit waarbij (tenminste één van) mijn kinderen leuk kijken.
Gevolg: minstens 68 stuks op het geheugenkaartje (per fotoshoot (per kind?))
Herkenbaar?
Waarschijnlijk wel 😉
Ben jij nu iemand waarbij die foto’s op het geheugenkaartje blijven staan, dan kan het de moeite zijn om even verder te lezen.
Want als ik het zo hoor, dan zijn er veel mensen wiens foto’s maar wat geheugen vreten.
Niet in mijn geval. Ik ben namelijke erg trots op mijn gesorteerde fotocollectie.
En zoals iedereen die ergens trots op is, deel ik graag enkele tips 🙂
Foto’s bewaren
Tip 1: verzamel al je foto’s op 1 plaats
Tip 2: geef ze een chronologische naam “JJJJ-MM-DD + beschrijving”
Tip 3: maak onderverdelingen
De eerste tip klinkt vrij logisch, maar is het in veel gevallen niet. Wie heeft er niet een paar foto’s op zijn smartphone, enkele op het bureaublad, een paar in een mapje ‘afbeeldingen’ en sommigen op Facebook?
Hoe gemakkelijk het ook is om alles maar overal rond te laten slingeren, zoveel plezier heb je er later van als het allemaal op 1 plaats staat. In mijn geval de externe harde schijf.
Even doorheen de zure appel bijten en op fotojacht gaan. Voorlopig mag je alles op 1 plaats dumpen, daarna komt stap 2.
Stap twee zal nog een beetje zuurder zijn. Maar opnieuw, het resultaat is de moeite!
Wanneer je even een kwartier niets te doen hebt, bijvoorbeeld wanneer je kinderen in bed liggen (bij voorkeur in het huis van oma en opa), zet je dan eens neer aan de computer. Open die gigantische map met alle foto’s uit stap 1 en klik op ‘sorteren volgens datum’. Selecteer alle foto’s van eenzelfde dag (of als er veel einzelgängers zijn per maand) en geef ze deze naam: JJJJ-MM(-DD) + beschrijving.
Let er wel op dat je niet de datum van de bewerking krijgt, want dan klopt het natuurlijk niet. Uit ervaring weet ik jammer genoeg dat Apple dit wel eens doet…
Het belang van een goede naam
En waarom specifiek het jaartal eerst en dus niet de dag? Omdat anders je computer al dezelfde dagen van alle maanden (en jaren) samen gaat zetten! Bijvoorbeeld:
- 01-01-2017
- 01-03-2018
- 01-04-2016
- 01-05-2017
- 02-02-2015
- 02-07-2018
i.p.v.
- 2015-02-02
- 2016-04-01
- 2017-01-01
- 2017-05-01
- 2018-03-01
- 2018-07-02
De datum zorgt al voor een beetje logica, maar als je een bepaalde foto zoekt, is de kans groot dat je de datum niet meer weet. Daarvoor dient de beschrijving. Wie, wat, waar. Of gewoon de zaken die je zou intypen bij je zoektocht.
Om de chaos nog een beetje beter onder controle te houden, zou ik de gigantische map met foto’s nog voorzien van een onderverdeling in mapjes. Deze kan je zo uitgebreid maken als je wilt, maar per jaar is een mooie start.
En voor de mensen wiens kinderen het hele weekend uit logeren zijn: wis onmiddellijk alle vage foto’s die je tegenkom! Want hier heeft niemand iets aan.
Foto’s bewaren in een fotoboek
Wil je nu een fotoboek beginnen, wat zeker aan te raden is met die miljoenen foto’s, dan heb ik een handig systeem.
Aangezien ik niet al mijn foto’s in een fotoboek ga plakken én ook niet de meerderheid wil wissen, maak ik gebruik van een mapjes-systeem. Eén mapje met de kopieën van ALLE foto’s en daarin nog een mapje voor de reeds uitgezochte exemplaren. Dit systeem zorgt ervoor dat je onmiddellijk kunt wissen wat het fotoboek niet haalt, zonder dat je die foto’s voorgoed verwijderd (want het zijn slechts kopieën).
Wanneer alle foto’s gekopieerd zijn, kan je beginnen elimineren. Het zijn maar kopieën, dus je mag gerust streng zijn. Want je hebt geen honderden pagina’s te vullen! Welke foto’s toveren een glimlach op je gezicht of voeren je onmiddellijk terug naar een bepaald moment? Dat zijn degene die je moet houden. Geen 10 dezelfde kiekjes. Kies de mooiste en/of leukste er uit!
- Stap 1: Kopieëren
- Stap 2: Sorteren
- Stap 3: Uploaden
Zelf vind ik het het leukste om een beetje logica en chronologie te hebben in een fotoboek. Alweer een reden om je foto’s vanaf het begin te dateren 😉 Ook houd ik niet zo van te drukke fotoboeken, maar dat is ieder voor zich natuurlijk. Maak het iets persoonlijks!
De belangrijkste stap/tip: check, check en dubbel check. Controleer je hele boek nog eens van voor tot achter voordat je op bestellen klikt. Niets vervelender dan een spelfout of het ontbreken van net díé leuke foto.
Foto’s bewaren in een fotoboek ín de kast
Eerlijk is eerlijk, de fotoboeken verzamelen meer stof in de kast dan dat ze vettige vingers verzamelen. Maar ik wordt intens gelukkig zodra ik er nog eens doorheen blader. Achter de computer zitten om foto’s te bekijken wordt niet zo snel gedaan, maar mocht dat wel het geval zijn, dan kan je ze nu tenminste snel terugvinden. Een vakantie van 3 jaar geleden is slechts enkele klikjes weg!
°Rose plukt haar fotoboek nog eens uit de kast nadat ze de vettige pollen van de kinderen heeft gewassen…°
x Rose x