Sushi spiekbriefje, weet wat je eet.
Rauwe vis, nog niet zo lang geleden gruwelde het merendeel van de mensen ervan. Nu ken ik niet eens één iemand die het niet graag eet (oké, misschien één, hoogstens twee mensen). En dan heb ik het natuurlijk over sushi.
Ik herinner me nog het eerste pakje sushi dat ik samen met mijn zusje in de supermarkt kocht. Dat was toen echt een rariteit, helemaal niet lekker en al helemaal niet te vergelijken met de sushi van nu.
Van rariteit tot exclusiviteit tot standaard
Tegenwoordig is sushi geen rariteit meer en kan je het bijna overal vinden; in de hiervoor vermelde supermarkt, de all-you-can-eat, het sushirestaurant en zelfs bij frituur Bèrke (topontdekking trouwens!).
Wist je trouwens dat sushi eigenlijk is ontstaan doordat de vissers in Zuidoost-Azië hun vis inpakten met rijst zodat die langer goed bleef?
Maar hoewel het voor sommige mensen niet meer van het menu is weg te denken, hebben we nog altijd moeite met de namen.
En dan spreek ik voor mezelf en Alice, en voor mijn man, een hele hoop collega’s en waarschijnlijk nog Jan en alleman.
“Rauwe vis is rauwe vis”, zou je denken, simpel!
Maar hoe heet ook alweer die lekkere sushi met dat gefrituurde randje? En als je een boot bestelt, hoeveel van die °excuse my language° simpele sushi’tjes (waar niemand echt voor staat te springen) blijven er dan over?
Verschillende soorten sushi
Genoeg redenen om een echte spiekbrief te maken, me dunkt!
Na wat opzoekwerk denk ik dat ik de benamingen wel (deels) onder de knie heb… Om ze binnen enkele dagen toch weer te vergeten…
Maar ze zijn genoteerd!
Laten we bij het begin beginnen. Er zijn verschillende soorten sushi, maar ik ga het even houden bij de meest voorkomende:
- Maki betekent letterlijk “gerold”. Dit is de vorm die als eerste in je gedachten schiet bij het woord sushi, namelijk rijst met een zwart bandje (nori-vel) rond en in het midden van de rijst een vulling. Er zijn verschillende vormen van:
- Hosomaki “dun gerold”, zijn de kleine, simpelere rolletjes en hebben als vulling 1 (of hoogstens 2) ingrediënten.
- Futomaki “dik gerold”, dit is de grotere versie van de maki met meer dan twee ingrediënten als vulling.
- Temaki “met de hand gerold”, deze sushi is niet mooi rond maar ziet eruit als een nori-puntzakje met daarin de vulling.
- Uramaki “terug gerold”, deze sushi zit als het ware binnenstebuiten. Het nori-vel zit rond de vulling en de rijst zit aan de buitenkant.
- Naast de bekende maki’s zijn ook nigiri en sashimi veel voorkomende woorden op de menukaart. Nigiri “vormen in de hand” is een balletje rijst met daarop een ingrediënt.
- Sashimi “dun gesneden rauwe vis”.
Sushi spiekbriefjes for the rescue!
Denk je nu, dit gaat nooit blijven hangen? Geen zorgen! Ik heb er wat tekeningetjes bijgemaakt zodat je ze onmiddellijk kan herkennen en ik heb ze in een gratis printable gegoten.
Dus bij deze; print het spiekbriefje uit, stop hem in je portefeuille of kader hem in!
Veel sushi-plezier en mogen al je sushi’s surimi-vrij zijn!
x Rose x
°Rose haar man eet met plezier de surimi-exemplaren op. Iets met een match made in heaven.°