Laten we eens een nieuwe taal leren. Hello Duolingo!
Hoe leuk is het om veel talen te kunnen spreken? Beheers jij onze landstalen? Ken je nog andere talen? Hoe cool is dat als je met mensen kan praten in hun taal? In dit artikel gaan we het hebben over Duolingo…
Want is er iets leuker dan babbelen? Kletsen, praten, zeveren, palaveren, converseren, keuvelen, palaveren of zelfs ouwehoeren? Ik ben er in ieder geval dol op! Niets zo leuk als uren bellen met vriendinnen (Corona-proof), of samen een terrasje doen en lekker tetteren.
Pardon? Excuse me? Wablieft?
Om te kunnen praten is het natuurlijk wel zo handig als we dezelfde taal spreken. En misschien lijkt het voor velen gewoon logisch te zijn dat het Nederlands is, ik vind dat niet. Na jaren in Brussel gewoond te hebben is mijn Frans en Engels enorm verbeterd. Persoonlijk vind ik het een enorme rijkheid om te kunnen converseren in deze talen. Het is ook gewoon fantastisch als je iemand kan helpen in zijn of haar taal!
Op school leren we trouwens ook bijna allemaal onze landstalen… en toch is het nog steeds schrijnend om Vlamingen Frans te horen stotteren, of Franstaligen Nederlands. Nog erger vind ik het als één van de twee, of zelfs beide partijen gewoon niet eens de moeite willen doen. Maar, het wordt hier geen discussie over onze landstalen, want dan raken we de weg kwijt vrees ik.
Ik wil het eens hebben over een leuke mogelijkheid om zelf een extra taal er bij te nemen!
Zonder moeite…
Misschien heb je zelf al wel eens een app gedownload om een (niet zo) vreemde taal te leren. Misschien voor op vakantie, misschien voor vrienden, of voor je job of voor die exotische toekomstige partner, … Redenen genoeg toch?
Je hebt dan vast gemerkt dat er zeer veel apps bestaan… En indien je het langer dan enkele lessen volhield heb je vast ook gemerkt dat de apps ineens betalend worden. Net wanneer je in die nieuwe taal kan zeggen wie je bent, wordt de inhoud betalend. En daar is niets mis mee, het is zelfs begrijpelijk! Als je een boek zou aanschaffen of lessen zou willen volgen zou je ook moeten betalen. Maar helaas is dit vaak de drempel waar mensen op stuklopen en waardoor ze stoppen.
De tijd van de Assimil boeken met cassettebandjes, die je beloven dat je elke taal zonder moeite kan leren, is voorbij. Ik wilde iets gemakkelijk, gratis, uitgebreid en vooral leuk zodat ik eindelijk eens Turks kan leren! Want mijn man is van Turkse origine én zijn familie spreekt enkel Turks. Reden genoeg om eens aan de slag te gaan en te zoeken naar een leuke, goede én gratis app. En toen kwam ik bij Duolingo uit…
Duolingo? Duolingo!
De App die ik vond en waar ik helemaal dol op ben is dus Duolingo. De app is vindbaar in zowel de Playstore als de App Store. Verder is hij gratis én erg schattig. Een van de dingen die me meteen aanspraken is dat ze je aanraden elke dag zo een tien à vijftien minuten aan je nieuwe taal te werken. Duolingo zegt er ook meteen bij:
En daar hebben ze groot gelijk in! Bekijk eens snel even je schermtijd op je smartphone? Denk je niet dat dat langer is? Kan je daar geen kwartiertje per dag vanaf knijpen om een nieuwe taal te leren? Al doe je het op het toilet? 🙂
Voor ik er verder op inga moet ik wel melden dat je zowat alle talen kan leren, mits je vanuit het Engels vertrekt. Ze werken constant aan alle mogelijke combinaties, dus vanuit het Nederlands zal je bijvoorbeeld binnenkort ook Frans kunnen leren, maar nu is er nog niet zo veel beschikbaar.
Laat je hier echter niet door afschrikken, want door onze ondertitel-cultuur, waarbij we allemaal opgroeien met Engels op TV en dergelijke, is voor de grootste meerderheid een taal leren vanuit het Engels een piece of cake. Zeker ook omdat je natuurlijk bij de basis begint. (Zo verbeter je dat Engels ook ineens haha)
Mijn ervaring met Duolingo
Ik gebruik de app nu al enkele maanden en ik moet zeggen dat ik nog steeds enorm tevreden ben. Maar wat zijn nu alle voordelen?
- Gratis App, beschikbaar op Android én Apple. Mocht je liever op je computer werken dan kan het via hun website.
- Je kan een profiel aanmaken waardoor je je vooruitgang kan blijven opvolgen én je kan vrienden toevoegen zodat je elkaar kan stimuleren.
- Je kiest zelf je trainingsdoel en hoeveel tijd je er dagelijks aan wil besteden.
- Er zijn verschillende categorieën, zo kan je de ene dag eens focussen op de algemene basis of kan je de andere dag eens oefeningen doen met grammaticale uitdagingen of over specifieke thema’s.
- Je krijgt de theorie aangeleerd door oefeningen. Je dient dus niet eerst te studeren maar je vliegt er direct in.
- De oefeningen zijn afwisselend. Soms met afbeeldingen die je moet benoemen, soms moet je paren maken, soms krijg je suggesties waar je uit kan kiezen en soms moet je helemaal zelf in de nieuwe taal schrijven of omgekeerd. Op die manier leer je niet alleen begrijpen, maar ook schrijven én spreken, want er wordt ook af en toe gevraagd een zinnetje uit te spreken. Mocht je op dat moment ergens zijn waar je niet kan praten, dan kan je die ene oefening even overslaan.
Zijn er ook minder leuke zaken? Natuurlijk!
- Soms wil je weten waarom je een bepaalde uitgang moet gebruiken, of waarom iets net op die manier vervoegd wordt, helaas zit er nergens uitleg achter de regels. Je leert het enkel praktisch aan.
- Je moet er rekening mee houden dat je, zoals eerder vermeld, alle talen (behalve Duits en Engels) aangeleerd worden vanuit het Engels.
En dat is het!
Dus zoek jij nog een leuke manier om een nieuwe taal te leren? Of zoek je nog een hobby! Of wil je eens zinvol prullen met je gsm ipv uren zinloos te scrollen, download dan Duolingo en leer een taal!
°Alice probeert bij de plaatselijke Turkse slager al even hoe ver ze geraakt: “Euh, bitanem tavuk vleugels lütfen!” en besluit dat er nog een beetje werk aan de winkel is.°