Ik ga naar het ziekenhuis en ik neem mee…
Wat zit er (best) in jouw tas als je gaat bevallen…
Bevallen, het blijft iets mysterieus… En ik denk dat het ook veeeeeel Google opdrachten genereert.
Denk maar aan keizersnedes, hoe weet ik wanneer ik naar het ziekenhuis moet, wat moet ik meenemen, wat moet ik in orde brengen, … en noem maar op.
Ik heb ook al best wat “gegoogeld” moet ik eerlijk toegeven. Niet dat dat veel opbracht telkens, maar bon.
Waar ik wel altijd nieuwsgierig naar ben gebleven is: wat neem je nu eigenlijk mee naar het ziekenhuis?
De eerste keer kwam ik best onvoorbereid aan moet ik zeggen. Je hebt niet echt een idee wat je te wachten staat en ook al staan er goede adviezen in de brochures, het blijft toch een beetje koffiedik kijken vond ik.
Dus ik dacht: we kunnen beter! Laten wij eens een lijstje maken van wat er nu handig is, wat er nu essentieel is, en waarom ze überhaupt sommige zaken aanraden! 😀
De administratieve zaken:
- identiteitskaart
- kleefbriefjes van je mutualiteit
- gegevens van je hospitalisatieverzekering (meestal heb je hier een kaart van)
- bloedgroepkaartje van jezelf (indien in je bezit)
- je moederboekje (dat schriftje wat je naar elke gynae afspraak moest meenemen tijdens je zwangerschapsopvolging)
- eventuele documenten die het ziekenhuis je specifiek vroeg. Vaak laten ze je alvast enkele verklaringen invullen of dergelijke
- neem ook de gegevens van je mutualiteit mee en die van de HR van je werk. Zij dienen namelijk beiden je dossier in orde te brengen en vragen ook vaak documenten.
- Handig is ook om je trouwboekje, of erkenning van de baby alvast mee te nemen. Mocht je verblijf in het ziekenhuis wat langer zijn dan gepland, dan kan je de man al op pad sturen om je baby aan te geven.
Voor jezelf:
- je GSM lader en/of tablet + lader
- je fototoestel, opgeladen, met een geheugenkaart met voldoende plek op
- een pyjama of maxi tshirt wat vies mag worden: denk aan plakkerige baby op borst type vlekken 😀
- comfortabele pyjama’s en of kleding voor de dagen nadien in het ziekenhuis. Hou hier rekening met borstvoeding en infusen, want dan zijn aangepaste topjes wel handig (knoopjes vooraan bijvoorbeeld), en hou ook rekening met een eventuele keizersnede. Als dat gebeurt verdraag je namelijk geen broeken met een elastiek aan je buik aangezien daar net de nietjes zitten! Een kamerjas of leuke kimono kan ook handig zijn om je pyjama-outfit mee te pimpen als er bezoek komt.
- Pantoffels, slippers of leuke sokken! Blote voeten in een plaats waar zoveel mensen in en uit lopen is not done.
- Ondergoed. Let hier mee op. Laat je niet vangen. 😀 Je krijgt de eerste dagen/weken maandverband zo groot als een matras. Kom dus niet af met schattige slipjes en weet ik veel watjes. Neen. investeer in een aantal degelijke oma-onderbroeken!
- Warme sokken. Wel, dit wordt wel vaker op de ziekenhuislijstjes gezet. En er is ook een reden voor. Er zijn namelijk veel vrouwen die heel koude voeten krijgen tijdens het bevallen zelf! 🙂 Steek ze dus niet te ver weg in je tas!
- Toiletgerief. Geen heel uitgebreide make-up-kit, maar denk aan je tandenborstel, kam, zeep, … en andere zaken die ervoor zorgen dat jij je snel terug fris en fruitig voelt.
Voor jezelf als je borstvoeding geeft:
- aangepast ondergoed, lees: borstvoedingbeha’s! Denk eraan dat je die dingen groot genoeg koopt! Eens dat allemaal op gang komt… 😉
- Borstvoedingskussen en -kompressen
- Als je zelf een beetje van privacy houdt kan een doek of sjaal ook een goed idee zijn. Als je dan aan het aanleggen bent en je kamer zit vol met glurende familieleden, dan heb je tenminste nog die doek om alles een beetje af te schermen. Lig je er niet wakker van? Ook goed! You go girl!
- Een haarelastiekje of simpel elastisch armbandje. Waarom? Wel, na enkele malen borstvoeding gegeven te hebben ben je vaak al de kluts kwijt welke kant nu net aan de beurt is geweest. Door een bandje om je pols te doen aan die specifieke kant die net nog aan de beurt was kan je de tel een beetje bijhouden.
Voor de kleine spruit:
- Zijn eerste outfit: een rompertje, een pyjama, een mutsje, sokken (indien er geen voetjes aan de pyjama zitten) en eventueel krabwantjes. (Krabwantjes? Ja, zo van die dingen die ze over de handjes van de baby doen zodat hij zichzelf niet kan krabben. Ik heb die dingen trouwens nooit gebruikt. Sokken zijn even (on)handig en eigenlijk was het bij die van mij niet nodig)
- Rompertjes voor de komende dagen. Je hebt ze in alle modellen, denk aan ruime halsopeningen, knippers opzij, knippers vanonder, lange mouwen, korte mouwen, … je vindt je voorkeuren wel vanzelf.
- Kleding voor over het rompertje. En hier ben ik een voorstander voor van die pyjama-pakjes. Ik zie niet in waarom ik zou frommelen met broeken en shirts en dergelijke. Pyjama zijn perfect voor de eerste weken!
- Een dekentje
- Eventueel een tutje. Hier zijn voor- en tegenstanders van. Mij raadden ze het indertijd aan omdat ik zo iets had waarmee ik, en later de crèche, hem kon troosten. Anderen vinden het compleet belachelijk, slecht voor de tanden en voor de voeding. You choose!
- Ter info: pampers, vochtige doekjes, producten voor droge huidjes of voor droge snuitjes en verstopte neusjes en dergelijke is allemaal aanwezig in het ziekenhuis.
- Knuffels, speeltjes, … krijg je meestal al voldoende als cadeau én is niet echt aan je baby besteed de eerste weken.
Voor de partner:
- Het fototoestel natuurlijk!
- Iets om te drinken of knabbelen. Ze houden niet altijd rekening met de partners en als het bij jou lang duurt dan kan hij/zij ook wel eens honger krijgen.
- Slaapgerief. In veel ziekenhuizen mag de partner ook op de kamer blijven slapen. Ook hij/zij heeft natuurlijk het een en ander nodig. Tip: laat je je partner op je kamer slapen, dan zullen de verpleegsters meestal minder helpen natuurlijk. Voor sommigen onder ons is dit net fijn, anderen zullen het net niet leuk vinden. Bespreek het op voorhand!
- (Duidelijke) instructies voor de geboortekaartjes! Zorg dat je hier zelf geen stress over dient te hebben. Zorg dat je partner weet waar, wanneer, wat er opgehaald of geleverd wordt. Als het betaald is of niet. Welke tekst nog aangepast diende te worden. En idealiter heb je de enveloppen al geschreven en gefrankeerd en zitten deze gewoon in je tas!
- Ook de geboortesuiker. Zet deze klaar. Moet je nog de datum, of zelfs de naam, erop schrijven. Denk dan zeker ook om de juiste pen/stift mee te nemen! Je kan dit ook uitbesteden aan een vriendin natuurlijk. Laat je partner hier ook op tijd een leuke foto van maken want voor je het weet is je mooie display geplunderd! 😀
Voor je bezoek:
- De geboortesuiker en de kaartjes zijn al in orde als je partner niet te zenuwachtig of chaotisch was.
- Iets om mee te toosten! Is dat nu een goede fles champagne of gewoon frisdrank, dat maakt niets uit, maar ik vind een drankje en een knabbeltje wel op zijn plaats om zelf mee te nemen. Je kan dit op voorhand aankopen en klaarzetten om mee te nemen, je kan ook je partner om boodschappen sturen. Ik denk dat je zelf wel al weet hoe stressbestendig de jouwe is. Check ook even als ze bekertjes of glazen of dergelijke voorradig in het ziekenhuis hebben of als je dit best zelf voorziet. Ik ben zelf trouwens een grote thee fan en neem dus ook telkens weer thee mee voor tussendoor! 🙂
- Voldoende geheugen op je camera! Je denkt er zelf waarschijnlijk niet altijd aan, maar bewijsmateriaal van herinneringen is altijd leuk. Zorg dat je camera in het zicht ligt en brief je partner op voorhand! Jij wil leuke foto’s! Een kraambezoekboek kan ook leuk zijn als je vrienden en familie tenminste niet allen met een writersblock kampen.
Voor terug naar huis te gaan:
- Een maxi Cosi om je nieuwe spruit veilig mee in de auto naar huis te nemen.
- Een bedankje voor het verplegend personeel vind ik persoonlijk altijd wel op zijn plaats
- Heb je veel bezoek gehad? Zorg dan voor wat zakken om cadeautjes in te steken. Hou er ook rekening mee dat je al best wat bij had en dat je ook nog met restanten geboortesuiker en drank en dergelijke zit. Wat extra zakken of van die boodschappenkisten kunnen dus soms nog goed van pas komen!
- Een comfortabele outfit voor jezelf!
Als er nog zaken ontbreken of je hebt nog goede tips, geef ze gerust door! Een tip is ook om alles al op tijd klaar te zetten. Op die manier vermijd je dat je de dag zelf van alles vergeet, dat alles in de was ligt of dat je met extra stress naar het ziekenhuis vertrekt.
En mocht je toch nog niet “gepakt en gezakt” zijn en het is zover, dan komt het ook wel goed. Weet je meteen hoe praktisch die partner van je is… 😉
°Alice kijkt nog even als alles in haar tas zit en vraagt zich af als ze misschien te veel heeft ingepakt??°
x Alice X