Een driewieler luiertaart om zelf te maken
Cadeaus met een functie
Een cadeautje kopen is fijn, maar is een cadeautje maken niet fijner? En wat als je dat kan combineren? Mits het minste beetje handigheid, is het zo gepiept! Een luiertaart is daar het ideale voorbeeld van.
Het is niet alleen leuk en mooi om te krijgen, het is ook nog eens praktisch. Want wie heeft er nu geen luiers nodig?*
*Ecologische ouders die zich aan herbruikbare luiers wagen… In dat geval heb je niets aan deze tutorial maar mag je gerust gewoon verder lezen 😉
Dus, tenzij je zeker weet dat de toekomstige ouders geen herbruikbare luiers gaan gebruiken, even navragen.
Not so traditional luiertaart
Met een traditionele luiertaart kan je in principe veel kanten op. Je kan er vanalles in verstoppen en je kan hem decoreren naar believen. Met andere woorden, je kan helemaal losgaan!
Ik wilde het toch een beetje gestructureerder aanpakken, en daarmee bedoel ik dat elk voorwerp een bijdrage had aan het ontwerp. Daarnaast had had ik een paar leuke luiertaarten voorbij zien komen die ik heel graag eens wilde recreëren. Thank you Pinterest!
De driewieler vond ik het leukste en voor een jongen is het wel lekker stoer. Plus je kan er heel gemakkelijk een knuffel aan toevoegen, en dat was voor mij wel een vereiste. Ik ben een sucker voor knuffels!
Je kan de luiertaart maken met een grote variatie van onderdelen, maar dit is hoe ik het heb aangepakt:
Benodigdheden
- 80 à 100 luiers
- 3 hydrofiele doeken
- 2 rompertjes of slabbetjes
- 1 paar kousjes
- ev. 1 middelgrote knuffel
- blikje (energy drank, haha) of papflesje
- breed lint
- touw
- 10 elastiekjes
- 3 wc-rolletjes, lege inpakpapierrol en/of lege keukenrol
- schaar
- plakband
- cakevorm van ongeveer 26cm doorsnede
Werkwijze
De wielen
Per wiel nam ik 25 luiers. Het is een project dat er moeilijker uitziet dan dat het in feite is. Of is het nu andersom? Het punt is, het is doenbaar!
Als eerste verzamelen je al je materiaal in een kindvrije omgeving. Dit zijnde opgave nr. 1.
- Verdeel de luiers in drie stapels van 25 stuks. Zodoende heb je 5 stuks over.
- Plaats 1 luier in de cakevorm (volledig plat tegen de rand) en leg de volgende luier 1 cm lager. Blijf zo verder stapelen tot je aan het beginpunt komt. Trek de eerste luiers naar het midden zodat alleen het uiteinde van de luier de taartrand raakt. Stapel ondertussen verder totdat de laatste luier de eerste opvolgt.
- Zet een leeg wc-rolletje in het midden.
- Breng een elastiek aan over de luiers. Deze steken normaal gezien een centimeter of twee uit de cakevorm. Het luierwiel wordt zo onmiddellijk wat compacter en steviger en kan zo uit de cakevorm worden gehaald.
- Herhaal dit voor de twee andere wielen.
- Voor een mooie afwerking kan je een breed lint over de elastiekjes, die de luiers samenhouden, doen en vastplakken met plakband
Je hebt nu drie wielen. En eigenlijk moet je nu niet veel meer doen om een driewieler te maken.
Om een stevige constructie te maken kan je met de twee achterste wielen een klein stukje van het voorste wiel sandwichen.
Dan plaats je een lange rol van het inpakpapier doorheen de openingen van de twee achterste wielen. Als je rol te kort is, dan kan je het voorste wiel tussen de twee achterste uithalen en de achterste wat dichter bij elkaar brengen. De constructie wordt dan iets minder stevig, maar het werkt wel.
De hydrofiele doeken
- Afhankelijk van hoe groot je tetradoeken zijn, rol je twee doeken diagonaal of recht op. 1 van de twee doeken dien je op te rollen met een lang touw in.
- Bind de tetradoeken vast met drie elastiekjes zodat ze niet uitrollen.
- Steek twee opgerolde doeken doorheen de opening in het voorste wiel.
- De tetradoek met het touw dient naar achteren te gaan. Duw het touwtje doorheen de buis die de twee achterste wielen verbind en knoop de uiteinden aan elkaar. Dit knopen doe je door een deel van de tetradoek ook door de buis te duwen, zo kan je de twee uiteinden stevig aan elkaar knopen, net buiten de buis. Wanneer het stevig vastzit kan je de Tetradoek terug door de buis duwen zodat de touwtjes niet zichtbaar zijn. Het omschrijven is moeilijker dan het uitvoeren.Vergelijk het met omschrijven hoe je veters moet knopen of een vlecht moet maken.
- Het andere tetradoekrolletje laat je even voor wat het is.
Het stuur
- Als je en blikje heb genomen als koplamp, dan kan je dit mooi inpakken met een tetradoek of met een inpakpapier. Voor een leuk papflesje hoeft dit niet.
- Leg een rompertje of slabbetje over het voorste wiel om een spatbord te maken.
- Leg het blikje of flesje bovenop het spatbord en breng de twee uiteinden van het tetradoekrolletje naar boven. Bind ze vast met een elastiekje net boven de koplamp.
- De twee uiteinden van de tetradoek fungeren nu als stuur. Afhankelijk van de dikte van de tetradoek staan ze wat ophoog of hangen ze meer (Zoals een chopper, haha).
- Om handvaten te maken trek je twee kousjes over de uiteinden van het stuur.
- Het elastiekje dat het stuur bij elkaar houdt, kan je bedekken met een stukje van het brede lint.
Het zitvlak
Met de overige luiers kan je een beetje experimenteren. Je kan er gebruiken om de wc-rollen, waar de tetradoeken doorheen zitten, op te vullen. Maar dit hoeft niet natuurlijk.
Ik heb er twee gebruikt om de lange buis die de twee achterste wielen verbind, mee in te pakken. Ook weer optioneel natuurlijk.
Alles kan, zolang je er maar een paar bewaard om een zitje mee te maken.
- Neem de luiers en pak deze in met een tetradoek, rompertje of slabbetje.
- Prop het zitje tussen de twee achterste wielen, bovenop de lange buis.
- Plaats een knuffel bovenop het zitje en je hebt een bestuurder van je handgemaakte driewieler.
De volgende stap is optioneel: Maak voldoende foto’s van je luiertaart want hij zal zonder pardon worden afgebroken 😉
Deze stap is niet optioneel: Zet je driewieler-creatie buiten bereik van kinderhandjes totdat het moment daar is om je luiertaart af te geven!
*Rose bedenkt zich dat een grote plateau ook wel handig is om bij de benodigdheden te zetten #lompgewicht*
x Rose x